پوسیدگی دندان را می توان تخریب ساختار دندان نام گذاری کرد چراکه هم میتواند روی مینای دندان ( پوشش بیرونی دندان ) و هم روی لایه عاج دندان تأثیرات منفی بگذارد .
چه عواملی سبب ساز ایجاد پوسیدگی دندان می شود؟
پوسیدگی دندان وقتی اتفاق می افتد که مواد غذایی دربردارنده کربوهیدرات ( قند و نشاسته ) مثل نان , غلات , شیر , سودا , میوه , کیک یا این که آب نبات روی دندان ها باقی بماند . باکتری هایی که در دهن زندگی می نمایند این غذاها را هضم کرده و آنهارا به اسید تبدیل می نمایند . باکتریها , اسید , مواد غذایی باقیمانده و بزاق برای تشکیل پلاک ادغام میشوند که به دندان چسبیده است . اسیدهایی که در پلاک دندان وجود دارند باعث حل شدن سطح مینای دندان و سبب تولید سوراخی در دندان ها به اسم حفره میگردند .
نحوه جلوگیری از پوسیدگی دندان :
در پی شیوه های برای سلامت نگه داشتن دندانها و لثه ها جایدارد .
• دستکم دو بار طی روز دندان های خویش را با خمیردندان دربردارنده فلوراید مسواک بزنید . ترجیحاً پس از هر وعده غذایی مخصوصاً پیشین از خواب , مسواک بزنید .
• روزانه میان دندانهای خویش را با نخ دندان پاک نمایید .
• روزانه با دهانشویه دربردارنده فلوراید بشویید . برخی دهانشویه ها مواد ضد عفونی کننده ای دارند که برای از میان بردن باکتری های ایجاد پلاک می باشند .
• وعده های غذایی مغذی و متعادل بخورید و در بین وعده ها را محدود فرمایید . از کربوهیدرات ها(آب نبات، اسنک ها و چیپس) که میتواند روی سطح دندان باقی بماند , دوری کنید . در شرایطیکه غذاهای چسبنده خورده اید , دقایقی بعد از آن دندانهای خویش را مسواک بزنید .
• درباره ی به کارگیری از فلوراید مکمل , که دندان شمارا تقویت می نماید , با دندانپزشک خویش مشاوره نمائید .
• از دندانپزشک خویش درباره ی درزگیرهای دندانپزشکی ( یک پوشش حافظ پلاستیکی ) که در مرحله جویدگی دندانهای پشتی شما ( مولرها ) مصرف شده شدهاست , بخواهید تا آنهارا از پوسیدگی حفظ نماید .
• پوسیدگی به جهت فقدان ویتامین D در رژیم غذایی تولید می شود . کودکانی که ویتامین D را به رژیم غذایی خویش بیشتر کرده اند , کاهش پوسیدگی را نشان دادند .
• غذاهای شیرین را جدا نمایید , میل کردن شکر مهمترین دلیل خطر برای پوسیدگی است اندازه مصرف قند را به کمتر از 10 درصد برای روز کم کند .
• وارنیشهای فلوراید (لاکهای فلوراید ) که بوسیله دندانپزشک روی سطح دندان زده میشود؛ روی سطح دندنان تا 24 ساعت می ماند . به همین خاطر اثرات خویش را بسیار عالی اعمال می نماید .
• میان وعده های مکرر و مزمزه کردن را محدود فرمائید . میل کردن یا این که نوشیدن به تدریج در در طول روز , دندانهای شمارا مورد حمله مداوم قرار میدهد , خصوصاً هنگام تناول کردن غذاهای شیرین . باکتری های که در دهان شما موجود است، از کربوهیدرات ها و قندها تغذیه می نمایند تا اسیدی ایجاد نمایند که مینای دندان را از میان میبرد .
Comments