انواع گوشت ( گوشت گوسفند ، گاو، گوساله، شتر و…) به جز فرآوردههای گوشتی ( سوسیس , زامبون گوشت , ناگت و . . . ) در هرم غذایی مقام ویژهای داراهستند و هیچگاه نمی توان این مجموعه را جایگزین گروههای غذایی دیگر کرد .
ویتامین B12 , آهن قابل جذب، روی و اسیدآمینههای لازم از جمله مواد پرخاصیت می باشند که در شیرینی ها، میوه ها، صیفیجات، غلات و چربی ها وجود نداشته یا این که میزان آن به قدری کم و غیرقابل جذب است که درحالتی که رژیم غذایی از دسته گیاهخواری مطلق باشد بدون شک شخص مبتلا عارضه ها وخیم یا این که عوارض مزمن ناشی از نبود این موادرا نشان می دهد. این عوارض شامل اختلالاتی در رویش قدی ,سقط و نارسی جنین , ضعف قوای جنسی , کمخونی، ناباروری و مشکلات و ناراحتیهای عصبی شده که به طور معمول این عارضه ها دیررس و در عین حال به سختی قابل جبران و معالجه می باشند . در نتیجه مصرف متعادل و پیشنهاد شده اشکال گوشت ضروری و واجب است .
ابتدا ضروری است بدانید گوشت متشکل از گروه بافتهای عضلانی ( ماهیچهای ) ـ اسکلتی لاشه همراه بافتهای چربی است . اعضای گوشتی به احشای داخلی دام گوسفند که شامل دل، جگر، قلوه، زبان و… می باشد؛ که هر دوی اینها پروتئینی بوده , البته از دید مرغوبیت و بها , گوشت قرمزرنگ لاشه دام حق تقدم مصرف دارااست .
گوشت قرمزرنگ بر طبق دسته دام گونه های متفاوتی داراست , گوشت گاو , گوسفند , گوساله , بوفالو ( گاومیش ) , بره , شتر و گوشت حیوان ها شکاری از این جملهاند . البته سوال اینجاست گوشت حیوانها اهلی در مقایسه با یکدیگر چه خصوصیات تغذیهای متمایزی دارند؟
گوشت گوساله خوبتر است یا این که گوشت گوسفند ؟
عموما خانواده ها عقیده دارند که ارزش غذایی گوشت گوسفند از گوشت گاو بیشتر است. دلیل ان هم بافت لطیف و نرم و مزه و بوی بی نظیری است که گوشت گوسفند به غذاها و خورش های سنتی می دهد. از این رو فقط گوشت گوسفند را دوست دارند و گوشت دیگری را نمی پسندند.
صراحت دارد که گوشت گوسفند موافقترین مزاج را دارااست و سرعت هضم آن بیشتر از گوشت گوساله است و بافت نرم و مزه دلچسبی دارااست. خوب است این نکته را بدانید که ارزش غذایی گوشت گوسفند و گوساله با یکدیگر برابر است. علاه بر ان میزان اهن، روی، ویتامین B12 ان ها نیز یکسان هستند؛ با این تفاوت که گوشت گوسفند بسیار چرب و افزاینده کلسترول و تریگلیسیرید خون است , البته گوشت گوساله علاوه بر آنکه کمچربتر است در مقایسه با گوشت گوسفند کلسترول پایینتری دارااست . به همین دلیل بهتر است افرادی که به بیماری های زیر مبتلا هستند، از مصرف گوشت گوسفند خودداری نمایند:
چربی خون بالا , ناراحتیهای قلبی و دیابت
پژوهش ها نشان میدهد گوشت گوساله برای بدنسازان مطلوب بوده و به ارتقاء سطح تستسترون یاری مینماید. اما در حالتی که دام در فضای سبز پرورش یافته و تغذیه سالم تر و بهتری داشته باشد در برابر گوسالههای پرورشی از ارزش غذایی بسیار بالاتری برخوردار است , طعمی شبیه گوشت گوسفند داشته و به دلیل آنکه حجم بافت پروتئینی آن نسبت به بافت چربی در مقایسه با گوشت گوسفند بیشتر است به ارتقاء توان و حجم عضلانی بدنسازان یاری میکند . ولی افراط در مصرف گوشت گوساله میتواند منجر تجمع چربی در منطقه شکم و پهلو و ارتقا چربی خون شود .
جالب است بدانید که گوشت گاو در برابر گوشت گوساله دیر هضم تر و چاق کننده تر می باشد.
ارزش غذایی گوشت بره
با وجودی که گوشت بره , بافت ماهیچهای متراکم و پر حجمی ندارد , ولی اکثر وقت ها مردمان به دلیل آنکه رنگ صورتی مطلوبی دارااست و حداکثر میزان گوشت و دستکم اندازه چربی را دارد آن را به گوشت گوسفند ترجیح می دهند . البته گوشت بره چه خصوصیت متمایزی دارااست و آیا مصرف آن سفارش میشود؟ گوشت بره از نگاه تردی و خوشمزگی دربین دیگر گوشت حیوانها سخن اولیه را می زند و امکان هضم بالایی دارااست .
این گوشت دربردارنده تمام اسیدهای آمینه واجب تن است و قادر است در ساختن بافتهای تازه کارساز باشد . گوشت بره میزان قابل ملاحظهای فسفر همراه با کلسیم و آهن داراست و از نظر ویتامینهای مجموعه B بخصوص B12 بی نیاز است . این گوشت به دلیل شایسته ترین مزه و کمترین میزان چربی مورد قابل قبولی است .
گوشت گاو یا این که بوفالو؟
احتمالا تا به اکنون گوشت گاومیش یا این که به عبارتی بوفالو را ندیده باشید . ممکن است هم گوشتی با مزه و رنگ و بافتی متفاوتتر از گوشت گاو خورده باشید , البته متوجه نشدهاید که گوشت چه حیوانی بوده است . گاومیش یک حیوان موءثر و سه منظوره است یعنی شیر , گوشت و نیروی نیکی دارااست , البته نسبت به گوشت گاو به دلیل داشتن چند خصوصیات نامطلوب مشتریپسندی یه خرده دارااست .
گوشت گاومیش پخته نشده رنگ قرمز رنگ بسیار روشنی داراست و امکان دارد که تفاوت رنگ ان با گوشتهای دیگر سبب شگفتی شماها شود . این گوشت زمانی پخته میشود بسیار تیره و کدرتر از گوشت گاو می شود . زمانی آن را چرخ میکنیم همچون خمیری آبدار و فراوان لطیف شده , ولی وقتی که میپزد بافت آن محکم میگردد و به هیچ وجه مزه خوبی ندارد مگر آنکه به مدد بعضی از ادویهجات مزه آن را پنهان کنیم .
پژوهش ها صورت گرفته نشان میدهد میزان پروتئین این گوشت با گوشت گاو برابری مینماید , ولی چربی و کالری آن 1 . 5 تا 2 برابر بیشتر از گوشت گاو است . میزان کلسیم و ویتامینهای B گاومیش مقدار کمتری است؛ البته از لحاظ میزان آهن، پتاسیم و فسفر با گوشت گاو برابر است. اما با یک تفاوت و ان سدیم گوشت بیشتر گاومیش است. گوشت گاومیش در مقایسه با گوشت گاو زیرا کیفیت و بها غذایی پایینتری دارااست و خصوصیات ظاهری , بافتی و طبخی آن نامطلوب است کمتر مورد شانس مصرف کنندگان قرار گرفته است .
گوشت شتر در ترازوی تغذیه
در آموزههای اسلامی مصرف گوشت شتر به دلیل ویژگیهای متمایزی که نسبت به گوشت بقیه حیوانها دارااست فراوان پیشنهاد شده و خوشبختانه مدتی است کهاین گوشت دوستداران متعددی را به خویش جلب نموده است . در آموزههای شرعی آمده که گوشت شتر قوای بدنی و استقامت را بسیار کرده و اعصاب و روان و قوای جنسی را تقویت می نماید و از اختلالات در رویش جنین پرهیز می نماید و مصرف آن به بانوان حامله , شیرده , دانشآموزان , ورزشکاران و اشخاص کهنسال سفارش شدهاست .
این گوشت ظاهری مشابه گوشت گوساله داراست و لحاظ به این که اکثر زمان ها خانوادهها از سفتی و دیرپز بودن این گوشت شکایت داراهستند می بایست بگوییم که درصورتی که از گوشت شتر جوان استعمال فرمایید ضمن داشتن بافتی نرم و لذیذ , برای چرخ و کبابی کردن نیز مطلوب است . این گوشت پروتئین و چربی کمتری نسبت به گوشت گاو و گوساله داراست , البته سدیم آن دوچندان و پتاسیم مقداری داراست کهاین این مسئله به تحملپذیری شتر به نبود آب دارای ربط میشود .
آهن و روی گوشت شتر کمتر از گوشت بقیه دامهاست , البته فسفر , کلسیم و ویتامینهای B در عضلهها ران این حیوان بیشتر است . این را نیز بد نیست بدانید که از قلم و کوهان شتر در معالجه درد پا و کمر و دردهای روماتیسمی به کارگیری می شود .
مصرف گوشت تعدیل یا این که تعطیل؟
اکثری از اشخاص بر این باورند که چون گونه های گوشت قرمزرنگ تریگلیسیرید و کلسترول بالایی داراست می بایست آن را از برنامه غذاییشان حذف نمایند . در حالتی که که اگر مصرف گوشت متوقف شود تن با فقر کلسترول مواجه می شود , در نتیجه براساس مکانیسم ارگانیک تن , آنزیم ساخت کلسترول در کبد فعال شده و به ساخت کلسترول میپردازد و در صورت نبود شدید این چربی در خون , احتمال دارد میزان ساخت آن چه بسا از حد ضروری هم بیشتر و به ارتقا کلسترول خون سبب ساز شود .
Comments