پژوهشگران بهشدت نسبت به ساخت واکسن کووید ۱۹ در دست کم زمان ممکن خوشبین میباشند ; البته ایجاد و توزیع آن با چالشهای زیادی همراه است .
بهتازگی در پژوهشی بیسابقه و فقط یکسری ماه بعد از توسعه دنیاگیری کرونا , داوطلبانی از سراسر عالم آمادگی خویش برای اخذ واکسنهای آزمایشی ویروس کرونا را اعلام کردهاند . شرکتهایی نظیر Inovio و Pfizer , تستهای اولیهی کاندیدهای انسانی را برای بررسی ایمنی واکسن آغاز کردهاند . دانشمندان کالج آکسفورد انگلستان نیز در درحال حاضر آزمایش واکسنهایی روی نمونههای انسانی میباشند و بهگفتهی آن ها یک واکسن برای مصرف فوری تا ماه سپتامبر مهیا خواهد شد .
کمپانی مادرنا هم روز دو شنبه از حاصل امیدوارکننده درخصوص تست ایمنی واکسن خویش روی هشت داوطلب خبر بخشید . هنوز دادههای این تست منتشر نشدهاند ولی خبر ها ذیربط امیدوار کننده می باشند و سهام این موسسه نیز به حالت چشمگیری ارتقاء یافته است . ولی پژوهش روی حیوانها نیز استثنایی بودهاند . طبق نتیجه ها به دست آمده از محققان راءس طبی دیاکونز , واکسن نخستین از میمونها در قبال ابتلا به ویروس مراقبت نموده است . به گفتهی پژوهشگرها , این یافته راه و روش را برای توسعهی واکسن انسانی هموار خواهد کرد . در کارآزماییهای سراسر عالم , خوشبینی محتاطانهای نسبت به واکسن کووید ۱۹ موجود است و ممکن است سال آتی بیشتراز یک واکسن برای این بیماری ساخت شود .
دست کم چهار روش برای ایجاد واکسن در دست بسط است ; براین اساس , با مخلوط فرآیند تست و کاهش زمان فرآیند میتوان زمان ساخت واکسن را از دهها سال به کمتر از یکسال کاهش اعطا کرد . با این که ویروس کرونا , ماهیتی متغیر و مهاجم دارااست بعید است جهش درخورتوجهی داشته باشد . به گفتهی مایکل فارزان , ویروس شناس پژوهشکدهی اسکریپز : «تولید واکسن , انگیزه آسانتری به حساب می آید و این خبر فوقالعادهای است . »
وجود واکسنی مؤثر برای پایان دادن به دنیاگیری کووید ۱۹ واجب است . تا به امروز دستکم ۴/۷ میلیون نفر در سراسر عالم بدین ویروس دچار شدهاند و ۳۲۴ هزار نفر جان خویش را از دست دادهاند . ایمنی گسترده , موضوع را برای معاش سوای فاصلهگذاری اجتماعی و ماسک مهیا مینماید . به گفتهی پزشک معالج دن باروخ , ویروسشناس مؤسسهی طبی دیاکونز و قیم پژوهش روی میمونها :
مردمان به طور معمول شعور نمیکنند که توسعهی واکسن در شرایط معمولی به سالیان و چه بسا دهها سال زمان نیاز داراست . درنتیجه سعی برای فشردهسازی پروسه ایجاد واکسن در ۱۲ تا ۱۸ ماه , امری بیسابقه است . درصورتی که چنین اتفاقی صورت دهد , پروسه ساخت واکسن کرونا , رکورد سریعترین پروژهی ساخت واکسن به صورت کلی مورخ انسان را به خویش اختصاص خواهد اعطا کرد .
بیش تر از ۱۰۰ مجموعه پژوهشی در سراسر عالم در حالا بررسی ویروس کووید ۱۹ از زاویههای متعدد می باشند واکسن مادرنا نیز براساس فناوری نسبتا تازه mRNA تاسیس شده است که قسمتی از ژنهای ویروس را وارد سلولهای بشر میکند . انگیزه این پروژه , ساخت پروتئین ویروسی در سلولها است . در این حالت سیستم ایمنی تن , ویروس را بهعنوان بیگانه تشخیص می دهد و سیستم دفاعی را علیه این پروتئین تقویت مینماید و در صورت شکافت ویروس حقیقی و واقعی کووید ۱۹ به تن , به آن هجوم خواهد کرد .
لوله های کوچک
ویالهای واکسن در آزمایشگاه فرآوری زیستی در آکسفورد بریتانیا
بعضا تولیدکنندگان واکسن از جمله شرکتهای Inovio در درحال حاضر توسعهی واکسن براساس گونه های DNA میباشند ; البته با فناوریهای یادشده هنوز واکسن مناسبی در مرحله انبوه تولدی نشده است . از طرفی مادرنا به دلیل وعدههای خوشبینانهی فاقد دادهی علمی مورد انتقاد قرار گرفته است .
تیمهای پژوهشی دیگر , به روشهای سنتیتری برگشت کردهاند . بعضا محققان از ویروسهای سوای زیان برای انتقال ژنهای کرونا به باطن سلولها به کارگیری می نمایند براین اساس ویروسها وادار به ایجاد پروتئین میگردند . این پروتئین به سیستم ایمنی , مراقبت از تن دربرابر ویروس حساس کرونا را یاد میدهد . CanSino Biologics , شرکتی چینی است که آزمایش انسانی واکسن کرونا بر پایه ی این روش را آغاز نموده است . تیمی از دانش کده آکسفورد درین پژوهش همیاری مینماید . دیگر روشهای سنتی بر طبق قطعاتی از ویروس کرونا برای ساخت واکسن میباشند , درحالیکه بعضا دیگر از نسخههای غیرفعال یا این که کشتهشدهی ویروس بی نقص کرونا استعمال میکنند . این واکسنها در چین وارد مرحلهی تست روی بشر شدهاند .
طبق پیشبینی فلوریان کرامر , ویروسشناس دانشکدهی طبی ایشان در مونت سینای نیویورک , دستکم ۲۰ واکسن برای آزمایش طبابت در هفتههای آتی کاندید شدهاند . بخش اعظمی از این واکسنها , با ترقی تست مبتلا لغزش خواهند شد . ولی ممکن است واکسن روی بعضی اشخاص تأثیر مثبتی نداشته باشد و دلایل جانبی بیشتر خویش را نشان دهند .
برای ایمنی کل کرهی زمین , به ۱۶ میلیارد دوز واکسن کرونا نیاز خواهد بود
ویروس کرونا روی مرحله خویش از هدف ها اغواکنندهای بهنام پروتئین «اسپایک» برخورداراست که برای ورود به سلولهای انسانی به آن نیاز دارااست . سیستم ایمنی نیز این پروتئینها را تشخیص می دهد و در صورت ظواهر شدن آن ها در تن ویروس را میکشد . ویروس می تواند با جهش سرعت بالا و تغییر تحول صورت , تولیدکنندگان واکسن را به نزاع دعوت نماید , بهطوریکه پادتنها یکی بعد از دیگری ناکامی بخورند . خوشبختانه بهنظر می رسد سرعت جهش ویروس نو کرونا قلیل باشد و واکسن در کارآزماییهای سراسر عالم مؤثر واقع شدهاست .
Comments